Cozonac cu nucă, stafide și cacao

De antrenament, că tot e sezonul, am încercat un cozonac. Dupa cum veti observa in fotografii, deși pare ca e puțină cremă, de fapt aceasta a fost nițel cam subțire și nu s-a rulat uniform. Adaugând încă 100 gr de miez de nucă măcinat rezolvați problema. Deși, după cum veți vedea, coca are sub 1 kg, programul folosit va fi setat la 1 kg. Punem stafidele la hidratat în apă ori coniac.

Program Pâine dulce (4), 1 kg, rumenire light:

150 ml lapte

100 gr unt

3 gălbenușuri

½ lg sare

2 LG zahăr

400 gr făină 000

12 gr drojdie proaspătă

coaja rasă de la o lămâie

Dăm drumul la treabă.

După asta ne apucăm să facem umplutura:

3 albușuri batute spumă cu

125 gr zahar pudra vanilat

2 LG cacao

100 gr stafide

100 gr miez de nucă măcinat (puteți adăuga până la 200 gr)

esență de rom

Înainte de ultima creștere (din tabelul din manualul mașinii de pâine vă lămuriți care e momentul), scoatem cuva, din care scoatem aluatul, îndepărtăm paleta, îl întindem, adăugăm umplutura, rulăm, băgăm în cuvă. Băgăm cuva înapoi în mașină. Batem spumă 1 ou, ungem și apoi presărăm mac. Inchidem mașina și lăsăm să se termine programul.

exterior felii

9 thoughts on “Cozonac cu nucă, stafide și cacao

  1. Frumos cozonacul tău!
    Dar mie nu mi-a ieşit 🙁 !
    Nu mă pricep, dar părea mea e că e prea puţin lichid.
    Eu personal am mai adăugat 5 linguri de lapte !
    Dar a ieşit o turtă! A ieşit o imensă turtă dulce !
    Nu ştiu dacă a crescut mai mult de 5 cm. (Cuva cred că are 15 cm) .
    Mai încerc ! La revedere !

    • Lasam cantitatile asa cum sunt. In principiu, cantitatile legate diect intre ele sunt faina-apa-drojdie. Daca modificam una din ele, sigur trebuie modificate si din celelalte.

  2. Admin,
    Multumesc, dar verifica bine retetele sa nu pui lumea sa faca balarii si sa strice ingredientele.
    Am incercat si eu reteta si 80 ml de lapte e prea putin. Am observat asta in cuva si am mai pus inca 80 si a iesit ok.
    Iar cantitatea de zahar e insuficienta, cu 2 linguri nu mi-a iesit dulce deloc. cred ca ar trebui min. 4 linguri pline cu varf.
    In rest e ok, ar mai trbui specificat ca se intinde pe o suprafata unsa cu ulei caldut sa nu se lipeasca.

    MCJOHN, probabil nu ti-a crescut din cauza drojdiei sau a programului masinii de paine care nu i-a lasat timp suficient sa dospeasca inainte de copt. Mie mi-a iesit destul de pufos, doar ca are gust mai de paine nu de cozonac (noroc ca-l mai scoate umplutura)

    • Retetele sunt orientative pentru ceilalti. Asta pentru ca:
      – programele diferitor masini de paine sunt diferite.
      – ingredientele folosite de mine sunt diferite de cele folosite de ceilalti.

      Eu am facut precizarea asta, probabil in unul din articolele introductive: prima data cand faci o reteta de pe site, e bine de urmarit aluatul. Si de ajustat, daca e cazul. La o reteta, schimband tipul fainii, spre exemplu, trebuie ajustata si cantitatea de faina (faina de tip 650 nu va absorbi aceeasi cantitate de apa ca o faina tip 000).

      In ceea ce priveste aluatul cozonacului am evitat sa adaug prea mult zahar pentru ca sa nu se rumeneasca prea tare (glucidele sunt cele care se coloreaza pe ‘coaja’, dand rumenirea).

      Oricum, multumesc pentru feedback si spor la paine!

      LE: in sezon am refacut reteta si cred ca am tastat gresit in reteta de pe site, recte 80 ml in loc de 180 ml lapte. Am modificat laptele la 150ml – cred ca este acoperitor pentru diverse tipuri de faina ce pot fi folosite.

  3. Multumesc pentru reteta. Mi-a iesit foarte bine cozonacul,doar ca nu este prea dulce.Mie personal imi place, dar , cum vreau sa fac cadou de paste oua rosii si cozonac romanesc, acum incerc iar, dar cu 4 linguri de zahar iar la rumenire ii dau numarul 3.

    • Incercati prima data doar cu 4 linguri de zahar. Mai mult zahar in aluat inseamna deja o coaja putin mai groasa si mai rumena, la aceleasi setari. In cazul in care mai adaugati zahar dar cresteti si gradul de rumenire, riscati sa iasa prea bronzat. Eu asa as proceda: prima data doar as mai adauga zahar, pastrand setarea folosita a gradului de rumenire.

  4. Chiar si cu rumenirea la nr. 3, tot ii mai dau 30 de minute de coacere dupa terminarea programului normal. Se arde putin pe fund, dar nu reusesc sa gasesc un compromis. Poate ca masina mea de paine este mai slaba (Silvercrest). Nu stiu ce sa spun. Cert este ca , cozonacul este foarte bun chiar si asa, mai “rumenit”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.