Pâine albă de bază

După cum îi zice numele, asta-i reţeta de căpătâi pentru orice brutar. De aici începe totul. O să vedeţi pe parcurs că  în jurul unor anume proporţii se învârte toată treaba. Dar să nu pierdem vremea:

 

Program “Pâine albă de bază” (1),  3h18min, 1 kg, rumenire medium:

330 ml apă

1,5 lg sare

1 lg zahăr

1 LG ulei

610 gr făina tip 650

10 gr drojdie proaspata

extfelie

 

13 thoughts on “Pâine albă de bază

  1. buna seara! de mult nu am mai facut paine la masina, dar am gasit retetele astea minunate si …. a iesit dementiala. eu le faceam cu lapte si cu drojdie uscata. nu se compara. pufosenia care mi-a iesit acum mi-a adus o declaratie de dragoste din partea sotului. multumim pentru retete. o sa ma intorc la mesteritul painii la masina. se merita.

    • Regula de 3 simpla.
      De asta si fac eu painile se reteta de 1 kg, desi sunt mut mai fotogenice painile de 750gr (astea de 1 kg sunt cam patratoase).
      Asadar, pentru painea de 1,5 kg pur si simplu inmultesti cu 1,5 toate cantitatile din reteta. Evident, prima data cand incerci o reteta la modul acesta, trebuie supravegheat aluatul.

  2. buna
    pentru painea alba de baza ai spus 12 g drojdie proaspata….dar uscata?..cam cat ar fi?…am luat vreo 5 pachete..toata lumea o lauda si totusi nu as vrea sa raman cu ea…:))
    mersi

    • La 600 grame de faina – 1,5 lingurite de drojdie uscata – asta ar insemna 5 grame. Puteti incerca cu un plic intreg (de regula are 7 grame). In cazul in care e prea mult o sa se lase (o sa creasca, apoi o sa-i ‘cada’ mijlocul) puteti ajusta la 5 grame fix.

  3. Bună ziua,

    Încep prin a va felicita pt site…frumos structurat, detaliat…super.
    Acum o săptămână am luat mașină de pâine de la Lidl (SilverCrest) și tot testez însă nu reușesc să mă apropii de rezultatul dorit..până acum făceam pâine frământată și coaptă în cuptorul cu gaz…un deliciu.
    Asa, cum spuneam…nu reușesc ….a încercat și cu lapte și cu apă, și cu unt și cu ulei de măsline, și cu drojdie uscată și cu drojdie proaspătă….și tot așa. Problemă este ca a două zi se sfărâma extrem de rău…ce-i drept am folosit (am luat 12 pungi pt ca asta foloseam înainte și era perfect) făină pt cozonac de la Lidl 000. Oare asta să fie cauza???
    Ce tip de făină folosiți – dacă se poate numele…

  4. Ei bine, am respectat rețeta …făină titan 650, drojdie pakmaya proaspătă….a crescut frumos, e aproape albă, nici urma de rumeneală…îmi pare rau ca nu pot atașa poză, a crapat deasupra și este tot sfărâmicioasă a două zi :((((
    Cred ca renunț la mașină….

    • Lucururile bune in viata se intampla celor care se si straduiesc putin.
      In unul din articole precizez ca aceste retete sunt orientative, ele putand si trebuind a fi usor adaptate functie de masina.
      Eu zic sa adaptati putin reteta utilizata in modul urmator: puneti 30 ml apa in plus, o lingurita de zahar in plus si o lingura de ulei in plus. (apa pt ca ati spus ca e crapata deasupra, zahar ca sa se rumeneasca putin mai multsi o lingura de ulei ca sa se sfarame mai putin).
      Incercati si vedeti daca obtineti o diferenta in bine asupra painii.

      • Mulțumesc… Și eu cred ca lucrurile bune vin la cei care le merită și se străduiesc să le primească însă mașina asta îmi scoate fire albe mult mai multe decât cele apărute în urma nopților nedormite (bebe mic…. el este și “cauza” pentru care am luat mașină și nu mai frământ…pâine din comerț exclus). Am să țin cont de sugestii și mai încerc…mulțumesc frumos!

  5. Buna ziua si.super multumim pt retete! Cu o masina Silvercrest, retetele lor ieseau aiurea…cele de aici in special paunea casei, extraordinara…mancam jumatate asa fierbinte ?
    Multumim!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.