Pâine cu mălai

Pâinea cu mălai e o pâine simplu de facut. Totodată are darul de a fi pufoasa la miez, dar totuși crocantă la mușcătură. Din punctul meu de vedere se pretează foarte bine la toast sau sandvișuri.

Program “Pâine albă de bază” (1),  3h18min, 1 kg, rumenire dark:

330 ml apă

1,5 lg sare

1 lg zahăr

2 LG ulei

100 gr mălai

620 gr făina tip 650

12 gr drojdie proaspata

Înainte de ultima creștere am crestat-o, uns-o (sirop simplu din 1 lg zahăr și 3 lg apă)  și presărat nițel mălai deasupra. Ce-a ieșit în 2-3 zile va fi istorie!

 

exteriormiez

6 thoughts on “Pâine cu mălai

  1. Buna ziua ,
    Ieri căutam o altfel de reteta de paine pentru masina si asa v-am găsit! Am pus Ingredientele in masina exact in ordinea si cantitatea scrisă de Dvs si a ieșit un fiasco care nu se poate denumii paine , am stricat faina aiurea! Întrebarea mea e: se pun cumva in alta ordine ? Daca da , care e aceea?multumesc

    • Ordinea in care se pun ingredientele in masina este invariabil: lichidele (inclusiv, daca e cazul, ulei, sare, zahar, e.t.c), faina, drojdie.

      Acum sa stiti ca altele sunt motivele pentru care painea nu a iesit, nu oridnea in care ati pus ingredientele.
      Insa pentru a va putea ajuta, trebuie sa-mi spuneti exact: ce reteta ati folosit, ce ingrediente ati folosit, ce program ati folosit? Si apoi sa-mi definiti ‘fiasco’. Asta poate insemna: necrescuta, crescuta sau lasata, alba, neagra, verde, e.t.c.

      • Pâinea încercată de mine e exact pâinea cu mălai la care v-am si scris. Ordinea/cantitatea ingredientelor am raspectat cu strigătele exact cum le-ați scris! Programul ales a fost in cazul meu 1, cel Pt pâine Alba iar ca timp era3ore si 24minute in loc de 18! Nu a ieșit deloc nici o paine , mai mult ca un fel de aluat cu mălai facut beton , ca o cărămidă. Nu avea forma de paine! Nu îmi dau seama care sa fie problema …

        • Sigur ati pus si drojdia in aluat? Nu va iau la misto, dar si mie mi s-a intamplat sa pun toate cele in cuva si sa uit, spre exemplu, sa pun paleta.
          Avand in vedere ca spuneti ca e ‘caramida’ inseamna ca nu a crescut. Asta ar insemna: lipsa drojdie (sau poate era veche/inchisa la culoare – deci moarta), poate aluatul nu a avut destula apa si nu -sa hidratat (cum arata aluatul la a doua framantare?).
          Alte retete de paine, la acelasi program v-au iesit bine?

  2. Buna ziua,

    Explicati mi va rog pasul detaliat la crestarea painii: ati deschis masina si ati luat aluatul, cand v ati dat seama ca trebuie sa o crestati. Ma iertati dar e prima data cand folosesc masina si as vrea sa ma bucur de painea mea, pe deplin.

    In plus va rog lamuriti ma cu lingura dozatoare: in doza cea mare incap doua linguri, sau trebuie folosita ca atara ca unica lingura la dozarea ingredientelor. ex.: o doza mare-o lingura, o doza mica – o lingurita?

    Va multumesc mult.

    • Buna ziua,
      In reteta zice foarte clar: inainte de prima crestere. Ca sa identificati acest moment trebuie sa studiati manualul masinii, in care veti gasi un tabel cu timpii aferenti fiecarui program. Trebuie sa stim ca intre etapele de crestere (si dupa ultima etapa de crestere) masina amesteca cateva secunde aluatul. Presupunem ca programul pe care il folositi are coacere 40 minute si ultima crestere de 20 min. Trebuie sa ‘pandesc’ masina ca atunci cand mai are vreo ora din program, dupa ce se aude amesteca aluatul cateva secunde, sa deschid capacul si sa crestez aluatul. Aluatul il crestez acolo, in cuva, nu il scot.

      In ceea ce priveste lingura de dozare si lingurita de dozare, ele se folosesc ca atare – nu am cautat sa fac echivalente intre ele. In retetele prezentate de mine pe acest site lg inseamna lingurita si Lg sau LG inseamna lingura.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


five + 9 =

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>