Pâine cu mălai

Pâinea cu mălai e o pâine simplu de facut. Totodată are darul de a fi pufoasa la miez, dar totuși crocantă la mușcătură. Din punctul meu de vedere se pretează foarte bine la toast sau sandvișuri.

Program “Pâine albă de bază” (1),  3h18min, 1 kg, rumenire dark:

330 ml apă

1,5 lg sare

1 lg zahăr

2 LG ulei

100 gr mălai

620 gr făina tip 650

12 gr drojdie proaspata

Înainte de ultima creștere am crestat-o, uns-o (sirop simplu din 1 lg zahăr și 3 lg apă)  și presărat nițel mălai deasupra. Ce-a ieșit în 2-3 zile va fi istorie!

 

exteriormiez

4 thoughts on “Pâine cu mălai

 1. Buna ziua ,
  Ieri căutam o altfel de reteta de paine pentru masina si asa v-am găsit! Am pus Ingredientele in masina exact in ordinea si cantitatea scrisă de Dvs si a ieșit un fiasco care nu se poate denumii paine , am stricat faina aiurea! Întrebarea mea e: se pun cumva in alta ordine ? Daca da , care e aceea?multumesc

  • Ordinea in care se pun ingredientele in masina este invariabil: lichidele (inclusiv, daca e cazul, ulei, sare, zahar, e.t.c), faina, drojdie.

   Acum sa stiti ca altele sunt motivele pentru care painea nu a iesit, nu oridnea in care ati pus ingredientele.
   Insa pentru a va putea ajuta, trebuie sa-mi spuneti exact: ce reteta ati folosit, ce ingrediente ati folosit, ce program ati folosit? Si apoi sa-mi definiti ‘fiasco’. Asta poate insemna: necrescuta, crescuta sau lasata, alba, neagra, verde, e.t.c.

   • Pâinea încercată de mine e exact pâinea cu mălai la care v-am si scris. Ordinea/cantitatea ingredientelor am raspectat cu strigătele exact cum le-ați scris! Programul ales a fost in cazul meu 1, cel Pt pâine Alba iar ca timp era3ore si 24minute in loc de 18! Nu a ieșit deloc nici o paine , mai mult ca un fel de aluat cu mălai facut beton , ca o cărămidă. Nu avea forma de paine! Nu îmi dau seama care sa fie problema …

    • Sigur ati pus si drojdia in aluat? Nu va iau la misto, dar si mie mi s-a intamplat sa pun toate cele in cuva si sa uit, spre exemplu, sa pun paleta.
     Avand in vedere ca spuneti ca e ‘caramida’ inseamna ca nu a crescut. Asta ar insemna: lipsa drojdie (sau poate era veche/inchisa la culoare – deci moarta), poate aluatul nu a avut destula apa si nu -sa hidratat (cum arata aluatul la a doua framantare?).
     Alte retete de paine, la acelasi program v-au iesit bine?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


+ eight = 16

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>