Pâine cu măsline și busuioc

Toate pleacă de la rețeta de bază. Dar ajustările sunt totul.

Program “Pâine albă de bază” (1),  3h18min, 1 kg, rumenire medium:

300 ml apă
1 lg zahăr
1 lg sare (mai putină decât de obicei pentru că măslinele erau în saramură)
3 Lg ulei
1 lg busuioc mărunțit
630 g faină tip 650
12 g drojdie proaspătă

Până la semnalul sonor, curățăm de sâmburi niște măsline (eu le-am lăsat bucăți mari) – au rezultat vreo 70 grame de măsline – pe care trebuie să le presărăm nițel cu faină, ca să se încorporeze mai ușor în aluat. La semnalul sonor le aduagăm.

DSCF2024ext DSCF2028felii

6 thoughts on “Pâine cu măsline și busuioc

  1. eu am o masina mulinex luat de curand. si am o mica problema. am facut si eu paine cu masline, cu seminte, pana sa dau de situl asta. dar la la mine dupa ce adaug maslinele, sau semintele, sau nuca, dupa semnalul sonor, tot mai da cateva ture si framanta aluatul si mai mereu ingredientele devin maruntite. si nu mai are acelasi aspect si nici gust. i s a mai intamplat cuiva?

    • Da, chestia asta se intampla frecvent in conditiile date.
      Daca vrei sa pastrezi intregi semintele/nucile/maslinile iti recomand sa le introduci manual in aluat. Vezi reteta de cozonac de pe site – pasul cu introducerea umpluturii in cozonac – doar ca tu vei introduce semintele sau ce altceva vrei sa introduci in paine. In speta folosesti programul normal de paine – inainte de ultima crestere scoti aluatul (indepartezi si paleta) si ori il intinzi si pui semintele, ori il bagi intr-un recipient si framanti la mana usor aluatul cu semintele/nuca pana se incorporeaza.
      De regula semintele tari nu se maruntesc in conditii normale de utilizare (introducere dupa beep-ul masinii), celelate (maslini, nuci (miez), e.t.c.) au destul timp sa se marunteasca pana la finalul etapei de framantare.

  2. Buna,vreau si eu sa stiu cum se primeste piinea de o consistenta asa densa,caci la mine se primeste pufoasa daca o las la programul de 3 ore.Multumesc.

    • Cel mai simplu este sa scazi, gradual, de la paine la paine cantitatea de drojdie. In speta, aici, incerci o paine cu 10 g drojdie in loc de 12, apoi cu 9, apoi cu 8 si vezi care consistenta ti se pare pe gustul tau. O alta metoda este sa inlocuiesti partial faina cu una fara gluten (sau foarte putin), cum ar fi cea de secara. In speta, in loc de 630 g faina tip 650 sa folosesti 500 g tip 650 si 130 faina de secara. Daca consistenta nu e cea dorita, facem cu 400 g faina tip 650 si si 230 g faina de secara.

  3. Buna, Am si eu o intrebare: care e diferenta intre faina 000 si cea 650? Si care ar fi mai sanatoasa, adica mai putin tratata… Eu am folosit pana mai acu ceva timp faina cumparata de la moara, de la tara, insa am ramas fara si am cumparat din comert. Si-s un pic derutata. Am vazut ca 650 creste mai putin… parca si e mai densa… iar cealalalta 000 creste mai mult… Insa pe mine ma intereseaza, cu precadere sa fie cat mai sanatoasa…
    Mersi! O zi faina!

    • Raspunsul la intrebarea asta va veni sub forma de articol. Pana la sfarsitul anului sper sa am timp sa pun cap la cap informatiile.

      Daca o vreti cat mai sanatoasa, din variantele prezentate, cea mai sanatoasa ar fi faina de calitatea a doua cumparata de la moara. Insa sa nu va asteptati la o paine foarte crescuta si foarte finuta.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.