Painea casei

Această reţetă este cel mai des utilizată de mine. Dintr-un motiv extrem de simplu: eu cumpăr regulat lapte de ţară. Aşadar după fiecare fierbere îmi rămâne caimacul. Greu de consumat pentru că e prea gras. Asta pe de-o parte.

Pe de cealaltă parte, dacă citim reţetele de pâine cu lapte, vom vedea că putem folosi cu succes într-o pâine şi laptele şi untul. Dar untul nu e nimic altceva decât grăsime din lapte. Aşadar folosim caimacul, dar scoatem uleiul din reţetă.

Cu aceste detalii în minte, şi cu reţeta  de pâine albă de bază, purcedem la treabă:

Program “Pâine albă de bază” (1),  3h18min, 1 kg, rumenire dark:

300 ml apă

30 ml lapte

70 gr caimac

1,5 lg sare

1 lg zahăr

630 gr făina tip 650

12 gr drojdie proaspată

Pâinea rezultată va avea un miez extrem de fin:

exteriorfelii

9 thoughts on “Painea casei

 1. Buna ziua,

  In primul rand vreau sa va multumesc pentru sfaturi si pentru munca de a ne impartasi retetele de Paine. Sunt foarte bune; ieri am si incercat aceasta reteta si a iesit destul de bine. Noi cumparam zilnic 2 litri de lapte de casa, fiindca avem gemeni de 1,5 ani si inca beau multa lapte, deci avem prea mult “caimac”, smantana si cum am vazut reteta DVS. am fost f. fericit. :). Totusi as avea o intrebare/nelamurire. Noi avem un aparat Philips destul de ” sofisticat” cu multe programe si optiuni. Eu am facut aceasta Paine exact cum este descris si a iesit destul de bine, insa la programul 1 de baza Paine alba dureaza 4,15 ore si acest program cere numai 560gr. de faina, oare cum ar trebui sa fac sa iasa perfect? Urmatoarea reteta 100% va fi CEA cu ceapa, astept cu multa nerabdare rezultatul 🙂

  Multumim pentru munca depusa in acest site f. interesant si pentru timpul acordat…
  Zsolt

  (Editat)

  • Servus.

   Ca idee, e posibil ca retetele sa difere cu putin functie de producatorul masinii de paine. Dupa cum am scris, retetele mele sunt pentru painea de 1 kg. Este posibil ca masina d-voatra sa faca doar paine de 900 grame, si de aia sa apara aceste diferente la cantitati.

   Oricum, luati retetele mele ca si un punct de plecare probat si documentat si puteti adapta/ajusta functie de masina dumneavoastra.

   Daca o sa vreti sa va lamuresc mai in detaliu despre ajustarea retetelor, o sa va rog sa imi scrieti exact reteta si ingredietele folosite si programul folosit. De asemenea e foarte important sa stiu daca painea nu a crescut / a crescut / a crescut si apoi s-a lasat. ‘Destul de bine’ este foarte vag si nu stiu sa va zic cum sa ajustati reteta folosita.

 2. Painea cu ceapa a iesit din aparat, insa pana acum cea mai buna Paine am scos, din toate punctele de vedere, am schimbat si faina si drojdia uscata, insa trebuie sa pun mai Putin,, Maine o sa FAC CEA cu malai… 🙂

  Multumesc!

  • Spor!

   La faina cititi eticheta – sa aiba peste 10g proteine la 100 grame (proteinele sustin aluatul – asa creste bine). Si drojdie proaspata.

   Am citit in manual ca nu se recomanda utilizarea a mai mult de 560gr faina la painea de 1 kg.. probabil pentru a nu creste prea tare si a se revarsa in afara cuvei. Puteti ajusta retetele de aici inmultind cu 0.9 cantitatea de faina si cea de apa. In rest puteti lasa restul ingrdientelor asa cum sunt ele.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.