Despre site, paine si masina

Sunt doi ani şi jumătate de cand îmi fac singur pâinea utilizând maşina de pâine. Asta pentru că, prin 2010, citind accidental ambalajul unei paini din comerţ m-am decis să-mi aleg eu ingredientele pâinii, pentru a evita ingrediente de genul: esterii mono şi diacetil tartric ai mono şi digliceridelor, antioxidant acid scorbic, cisteină, enzima alfa amilază, hemicelulază şi fosfolipază, propionat de calciu.

Ca orice om, am avut ocazia să învăţ destule în acest timp. Ca mulţi dintre voi deja am ajuns la a doua maşină de pâine (ca excepţie de la regula o maşina rezistă mai bine de doi ani), şi la al doilea site. Pentru că am greşit în a-mi face back-up la siteul vechi, uite-mă la început de drum, iarăşi.

Dar nu ma dau în lături, va fi o plăcere să completez iarăşi aici reţete diverse, probate şi fotografiate.

Ca de obicei vă transmit că nu mă deranjează interacţiunea, aşa că simţiţi-vă liberi să comentaţi.

 

25 thoughts on “Despre site, paine si masina

  1. foarte frumos continutul site-ului si foarte de folos eu abia am cumparat o Masina de facut paine si caut sa probez sa incerc cat mai multe retete de paine asa ca iti multumesc pentru toate informatiile si ca si curiozitate …de ce vin prima data lichidele …..asta doar pentru ca instructiunile bineanteles ca nu sunt si in romana))))

    • Pai probabil pentru ca fiind mai dense (mai grele in acelasi volum decat faina) tot la fundul cuvei ar ajunge dupa prima malaxare, chiar daca ai pune lichidele deasupra.

  2. O nelamurire privitoare la consumul de energie al masinii de facut paine. Am auzit unele pareri conform carora aceste masini consuma prea mult curent si e mai convenabil sa cumperi paine decat sa iti vina factura la lumina ca la Casa Poporului.
    Ce parere ai?

    • Trecand peste puterea masinii de facut paine, care e suma tuturor consumatorilor (principalii sunt motorul si rezistenta electrica), trebuie sa avem in vedere faptul ca marii consumatori lucreaza intermitent, durate relativ mici. Un co-forumist a masurat consumul la masina lui, la program normal (3h30min) dar si la program rapid (1h57min) – in ambele situatii a inregistrat un consum de aproximatov 0,4 kWh.

      Masura in care acest consum este unul convenabil depinde de buzunarul fiecaruia si de disponibilitatea lui de a plati pentru a avea o paine mai buna pentru el si familia lui.

      Acum, luand in calcul pretul bun al fainii si al drojdiei – eu cumpar cu 7,7 lei/5 kg faina tip 650 si cu 0,8 lei 120 gr drojdie proaspata – rezulta ca pentru o paine de 1 kg eu cheltui aproximativ 0,6 (kg faina) X 1,54 (lei/kg de faina) + 0,08 (pretul drojdiei corespunzator unei paini – 12 g) = ~ 1 leu painea de 1 kg, hai 1,1 lei painea de 1 kg (incluzand si pretul apei, lingurita de sare, zaharul).
      Cu cat cumparam kilogramul de paine din magazin?
      Consumul de energie este acoperit de diferenta de pret? Cu un pret mediu de aproximativ 0,5 lei/kwh, rezulta un cost de 0,4 (kWh – consumul orar) X 3,5 (h – durata programului) x 0,5 (lei/kwh) = 0,87 lei, inclusiv tva, per paine.

      Pret total per kilogramul de paine realizat in conditii casnice (1,1 lei + 0,87 lei) = 2 lei/kg.

  3. Fiind blog (si nu forum), ma vad nevoit sa postez in acest topic, urmatoarele 2 intrebari.
    1. Am vazut ca folosesti drojdie proaspata. In spiritul “fiecare foloseste ce are prin casa”, poti face o conversie de la ce folosesti tu la drojdie praf la plic (gen Dr. Oetker sau Pakmaya, care vin la pliculete de 7g, respectiv 10g)?
    2. Pe diverse alte forumuri, in anumite conditii/retete se recomanda folosirea apei caldute (35-40 C). Este un moft, sau chiar ajuta? (eu o singura data am facut acest lucru si m-am lecuit)

    La final, o mare rugaminte: o reteta de 1 blat de pizza (si adaptat pentru 2 blaturi <>), pe care sa o fi testat (nu neaparat), si de care sa fii multumit, se poate?

    • Nu e nici o problema faptul ca postezi in rubrica de comentarii, ci dimpotriva, interactiunea este ce mi-am dorit pentru acest site – de aia comentariile sunt activate.

      1. Nefolosind decat drojdie proaspata, te pot ajuta cu echivalentele intre drojdia proaspata si cea uscata pe care le gasesti in manualul Moulinex, si anume:
      Drojdie uscata | Drojdie proaspata
      (lingurite) | (grame)
      1 | 9
      1,5 | 13
      2 | 18
      2,5 | 22
      3 | 25
      3,5 | 31
      4 | 36
      Sper ca iti este de ajutor.

      2. Sfant este manualul de utilizare. Daca se precizeaza expres utilizarea apei caldute, atunci o folosim calduta. (Este posibil ca unele masini mai vechi.ieftine sa nu face preincalzirea ingredientelor – prin urmare ar fi necesara utilizarea apei caldute pentru ca aluatul sa ajunga la o temperatura care sa-i permita cresterea in timp optim.)
      In cazul in care nu se precizeaza necesitatea ca apa sa fie calduta NU SE PUNE APA CALDUTA. De regula va activa drojdia prea devreme si aluatul va creste si se va lasa, rezultand un profil de forma M, cu marginile inalte si mijlocul lasat.
      De regula se foloseste apa calduta doar la programele super rapide (cele care dureaza in jur de o ora) – si acest lucru se precizeaza in manualul masinii.

      Pentru blatul de pizza eu folosesc o reteta gasita pe un forum, si anume:
      150 ml apa
      60 ml ulei (preferabil de masline)
      400 gr faina tip 650
      12 grame drojdie proaspata

      Programul de aluat proaspat(doar framantare) – nu folosesc programul de aluat de pizza al masinii care implica si dospirea in cuva masinii; si apoi lasat la dospit in frigider, intr-un vas, cel putin 1-2 ore (am lasat si o jumatate de zi). Cantitatea de aluat obtinuta este exact pentru o tava mare de cuptor a aragazurilor obisnuite.

      • Multumesc pentru reply.
        Am cateva observatii
        1. Spui ca folosesti doar drojdie proaspata dar retetele sunt cu uscata (exprimata in grame). Care ar fi regula de conversie de la gr uscata la gr proaspata
        2. In masina mea (Silvercrest) retetea de pizza face aluatul mult prea moale si lipicios. Ca regula am constatat ca este necesar faina, minim dublu cantitatii de lichid (nu am descoperit inca ratia perfecta). Eu am program numit Aluat (framantare) , dar in afara de framantare face si dospire in vreo 2-3 runde… poate de asta mie nu-mi iese aluatul ok dupa reteta ta. In orice caz, nu sunt multumit nici cum iese din cuptor (electric, 170 grade 15-25 minute), este semicrud la mijloc.

        • 1. In mesajul de mai sus este echivalenta drojdie proaspata – drojdie uscata. In cazul in care nu e clar, se citeste asa: 1 lingurita drojdie uscata = 9 grame de drojdie proaspata, 1,5 lingurite de drojdie uscata = 13 grame de drojdie proaspata, si tot asa!

          2. Incearca reteta mea – insa nu lasa tot programul: dupa framanatrea propriu zisa (dureaza intre 15-20 min) se opreste masina, scoti aluatul si-l pui sa dospeasca in frigider!

          Spor!

  4. Buna ziua,
    de 3 zile experimentez si eu coptul painii la masina de paine.
    Painea (bagheta) mea preferata este cea cu mac si as vrea o reteta ca sa o pot face la masina, daca este posibil…

  5. Buna ziua,

    Am intrat si eu in clubul celor care isi fac singuri painea…am avut initial un moulinex mic, unde foloseam programul de paine frantuzeasca, dar fol si faina integrala in div proportii, respectand cantitatea finala….acum am un moulinex bread of the world pt ca painica de 1 kg era prea mica si prea buna pt familia noastra numeroasa. Nedumerirea mea vine din faptul ca la aceasta masina fol exact ingredientele/ cantitatile cerute si painea mea cade de fiecare data….am verificat cant de drojdie, apa, faina…totul ca la carte, dar painea se lasa mereu. Singura care nu scade este painea rapida…unde gresesc? Multumesc.

    • Pentru a incerca sa dam un diagnostic cat mai exact mi-ar trebui scrisa reteta si programul folosit.
      La o privire rapida, as putea sa te intreb daca apa pe care o pui in paine este rece (la temperatura camerei) sau calduta? Pentru ca se intampla sa avem obiceiul, de la framantatul manual, sa incalzim apa cu care facem aluatul. Ceea ce, in cazul masinii de paine, este total eronat.
      La masina de paine apa calduta se pune doar la programul de paine cel mai scurt (care dureaza in jur de o ora). In cazul in care apa este calduta drojdia se activeaza mai devreme, prin urmare are tot timpul sa cada inainte de finalizarea programului.

      Daca nu ar fi asta raspunsul, scrie-mi exact ce reteta (si ingrediente folosesti) si programul masinii si incerccam sa-i dam de cap.

    • Cu nimic. Sau cu lapte proaspat, caz in care se scade cantitatea de lapte din cea de apa (daca in reteta ai, spre exemplu 300 ml apa si tu vrei sa pui 50 ml de lapte, pui 50 ml lapte si 300-50=250 ml apa).

  6. Multumesc mult pt raspunsul dvs.! Din cate am observat zilele astea, problema a fost cu faina de la moara….se pare ca nu am nimerit-o pe cea “corecta”! Mai caut! Am reluat reteta cu faina din comert si a iesit ok. Nu am inlocuit cu nimic laptele praf si ma gandeam sa nu fie vreo problema….voi incerca sa fac si baghetele sa vedem cum ies. Acum “cresc” prima maia…sper ss reusesc si sa inlocuiesc si drojdia cu ceva natural!

    • Te invidiez pentru intentia de a-ti face maia. Mie mi se pare ca a-ti face propria maia este chinul de pe lume (eu nu m-as incumeta la o relatie de lunga durata care ma obliga atata). Oricum, de principiu, doar drojdia uscata mai contine una-alta chimicale prin ea, cea proaspata ar trebui sa fie ‘curata’ dupa cum zice lista de ingrediente.

  7. Reteta de pizza are ceva maxim gresit in ea. 60 ml ulei!
    Impotriva evidentului fapt ca e o cantitate enorma de ulei, am testat totusi ca sa fiu in tema. Aluatul propriu-zis era bine mersi (se rupea cam usor la intindere). Pus la cuptor insa si scos dupa vreo 20 minute… mi-a oferit o pizza cu blat de biscuite. Jumate de aluat a ramas lipit de tava (desi fusese unsa) iar cealalta jumate mi se faramita in mana ca un biscuite.
    Observ ca reteta nu are nici sare nici zahar!? Ce sfaturi imi poti oferi?

    • S-o luam de la coada la cap: 1 lingurita sare, jumatate de lingurita zahar.

      Evidentele inseamna faptul ca uleiul in cantitatea ‘uriasa’ ii va conferi aluatului elasticitatea care i-a lipsit aluatului tau. Zi-mi te rog cat ai lasat la dospit aluatul (si in ce conditii) inainte de a-l pune a cuptor?

      • 1h in frigider într-o punga… unde a crescut cu cca 30%.
        Aluatul in sine cand a fost frământat era ok, deși nu chiar asa elastic, mai degrabă moale (dar nu se lipea). Problema a fost la scoaterea din cuptorul electric (170 grade, convecție inferioara și superioara, fără ventilație) . Complet sfărâmicios si tare, ca un biscuit.
        Ai o rețetă cu caimac…. adica caimacul obișnuit care se face la lapte?… si daca nu am la indemana asa ceva, cum pot lucra?

        • In legatura cu aluatul de pizza – am facut si eu in week-end si intr-adevar iese cam sfaramicios. Trebuie sa caut prin insemnari, probabil pe undeva nu mi-am amintit exact reteta.

          Reteta cu caimac este painea pe care eu o fac in mod obisnuit pentru ca am la dispozitie caimac in mod curent. In loc de caimac poti pune unt, 30-50 grame.

          UPDATE: am revazut reteta de aluat de pizza din sursa din care m-am inspirat: 150 ml apa, 60 ml ulei masline, 400 gr faina, 1 lg sare, 1 lg zahar, 12 gr drojdie.

  8. Am primit si eu cadou o masina de facut paine ( SILVARCREST) dar am primit-o fara cartea de instructiuni Ma poate ajuta si pe mine cineva sa-mi esplice insctiunile exacte prt utilizarea masinii si cantitatile folosite la prepararea painii Mii de multumiri

  9. Buna seara, am cumpărat o mașină de paine Tefal Bread&Baguettes.Am făcut azi o tura de baghetute, dar coaja e foarte tare. Miezul e pufos, ce nu îmi place e coaja. Acum mă gândesc că dacă fac pâine, tot așa îmi iese coaja? Încep să regret că am cumpărat mașina de pâine. Am măsurat cu atenție ingredientele… Oare de ce au ieșit asa de tari?

    • Intrucat detaliile pe care mi le dati sunt totusi putine (lipseste reteta folosita si programul) va pot sugera doua lucruri: prima data setati rumenire medie sau ‘light’, nu dark. Daca asta nu rezolva problema, va sugerez sa scadeti apoi si cantitatea de zahar folosita (nu sa eliminati, ci sa scadeti).
      Indiferent de metodele de mai sus de imbunatatire a calitatii coajei, regula de aur este: painea, dupa ce se scoate de la copt din masina se inveleste in prosop de bucatarie si se lasa sa se raceasca invelita in prosop.
      Dupa care ideal este sa fie pastrata in toc de hartie.
      Spor!

  10. E a patra paine care o pun la facut in seara asta. Primele 2 erau total crude, a treia a iesit si nu prea, ramasese faina nemestecata. Sper sa fie cu noroc tura asta. De nu, schimb masina si tot o sa ma apuc de facut paine de casa. Vorba ta, macar stii ce pui acolo. Spor la articole si multumim de gramaj si sortimentele de paine!!!

  11. salut,foarte utile informatiile pe care le postezi….acum incerc si eu reteta depaine cu cartofi…sper sa iasa:)))oricum,bafta!!!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.